Lucruri pe care să le vezi în Budva, Montenegro!

http://canonictur.md/wp-content/uploads/2015/07/kroaci.jpg
Blog Posts

Budva este considerată capitala turistică a Muntenegrului datorită numărului mare de plaje și hoteluri luxoase, iar atmosfera sa medievală transformă orașul într-o destinație extrem de dorită. Pe lângă frumusețe naturală – insule și golfuri – Budva e foarte bogată în monumente istorice. Următoarele locuri justifică titlul Budvei de metropolă turistică:

Orașul Vechi

Este cea mai cunoscută atracție turistică, fiind localizată pe o peninsulă ce se extinde spre mare. Referințele istorice menționează Budva încă din secolul V, orașul fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte documentate în întreaga Europă! Străzile înguste și clădirile antice sunt înconjurate de pereții de piatră ce-au fost construiți pentru a proteja micile biserici îngrijite, piețile și casele locuitorilor. În timp ce restul orașului e destul de modern, în Orașul Vechi din Budva se mai aude ecoul marilor imperii comerciale. Reprezentând o adevărată comoară a moștenirii culturale din Muntenegru, în Orașul vechi sunt o mulțime de clădiri faimoase, cum ar fi Biserica Sf. Trojica, adăpostind mormântul rafinatului scriitor Stjepan Mitrov Ljubisa, Bisericile Sf. Ivan, Sf. Bogorodica, Sf. Sava. Mănăstirile Stanjevici, Podostrog, Rezevici și Gradiste sunt importante monumente istorice și religioase. Aici se găsesc multe cafenele, restaurante și locuri de plimbare. În timpul verii, centrul se transformă într-un teatru în aer liber, unde au loc numeroase performance-uri și show-uri ale artiștilor de peste hotare. Aici puteți vizita și multe magazine, cafenele, restaurante și galerii.

Budva hoteluri, budva hotele, odihna montenegro, odihna muntenegru, agentie de turism chisinau

Citadela

Când vă aventurați în Orașul Vechi, unul dintre primele monumente spre care ar trebui să vă îndreptați este Citadela – o mică fortăreață ce servea ca ultim refugiu al celor asediați, cât și drept post avansat pentru apărarea orașului. E evident că Citadela a fost înălțată mai ales pentru a fi funcțională, iar fiind plasată pe punctul cel mai înalt din Budva, oferă o priveliște panoramică incomparabilă. Construită în 1836, astăzi e deschisă publicului larg, având o mică bibliotecă, un muzeu și o cafenea. Designul modern a fost stabilit de către austrieci în timpul domniei lor în Muntenegru. În timpul primăverii și verii, curtea din fața Citadelei este deschisă pentru evenimente culturale muntenegrene.

hoteluri budva, hotele budva, odihna montenegro, odihna muntenegru, agentie de turms chisinau, oferte odihna la mare ieftin

Priveliștea spre Orașul Vechi din Citadelă

 

Biserica Sfântului Ioan

O trăsătură izbitoare a celei mai mari biserici din Budva este înălțimea ei. Construită în stil gotic, Biserica Sfântului Ioan este una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului, iar clopotnița face edificiul să arate încă mai impresionant. Datând încă din secolul IX și fiind formată din trei structuri diferite, biserica a fost reședința episcopiei din Budva până în 1828. Un lucru pe care nu ar trebui să-l ratați este Madonna din Budva, care se spune că a protejat orașul de ciumă și alte boli încă din secolul XIV. Biserica Sfântului Ioan este un adevărat simbol al orașului, dar fiind că turnul ei alb este vizibil din orice parte a Budvei.

odihna montenegro, odihnă muntenegru, hoteluri budva, hotele budva, agentii de turism chisinau, pret vacanta budva

 

Statuile ”Balerina” și ”Kupacica”

Statuia balerinei e situată pe o piatră în apropierea Citadelei, spre plaja Mogren, fiind înconjurată de numeroase cafenele și restaurante. Statuia oferă o priveliște magnifică a Orașului Vechi și a Mării Adriatice. Mulți turiști sunt surpinși să găsească “Kupacica” în Slovenska Plaza. Frumoasele sculpturi au o istorie tristă în spatele existenței lor – lucrările îi aparțin lui Gradimir Aleksić, care s-a inspirat dintr-o veche legendă locală a unei fete care venea în fiecare dimineață la plajă, petrecându-și zilele uitându-se spre mare, în așteptarea logodnicului ei. Anii treceau, marinarii revenind pe rând acasă, însă nu și logodnicul ei. Într-o zi, fata a fost găsită moartă pe plajă, privirea fiindu-i în continuare ațintită spre mare. Aceste statui au devenit simboluri ale Budvei.

odihna montenegro, odihna muntenegru, budva hoteluri

 

Insula Sfântului Nicolae

Insula pustie a Sfântului Nicolae e întinsă pe mai mult de 2 km, fiind cea mai mare insulă din regiune. Este numită Školj de localnici datorită formei acesteia, de la cuvântul ce-nseamnă ”scoică”. Insula e frumos decorată cu trei plaje cu lungimea totală de 840 metri, clădiri vechi și densă vegetație mediterană – apa fiind curată și ideală pentru înot. Există numeroase plaje mai mici, fiind accesibile doar cu barca, iar în partea necultivată a insulei se găsesc cerbi.

Odihna muntenegru, odihna montenegro, hoteluri budva

Insula Sveti Stefan

O mare atracție a rivierei din Muntenegru e Sveti Stefan, aflându-se la doar 5 km de Budva. Fosta localitate de pescari, situată pe o peninsulă a devenit un oraș hotelier cu 50 de ani în urmă. Insula este naturală și are nisipuri roz, orașul fiind amplasat la poalele munților Lovcen. Conform legendei locale, o fortăreață a fost construită în 1442 pe insulă, după care în jurul ei au fost înălțate puternice ziduri de apărare, pentru ca familiile să se poate refugia în Sveti Stefan de invaziile otomanilor și ale piraților. În fața bisericii închinate Sfântului Ștefan, situată în mijlocul insulei, clanul Pastrovic se aduna pentru a rezolva problemele locale – juridice sau politice. Deși această tradiție a ținut până în 1929, terenul neted continuă să fie numit ”locul dreptății”.

hoteluri budva, hotele montenegro, odihna muntenegru

Vezi ofertele noastre în Muntenegru!